AUDIO 
   
 
Get Flash!
 
   
 PHOTO  >> back to top 
   
 
 
   
 VIDEO  >> back to top 
   
  under construction ...  
   
 PRESS  >> back to top 
   
  CITRON BLEU: FESTIVAL DE THEATERBOM 5 bij De Vieze Gasten in Gent
We pikten enkel een handvol tegenwoordig erg trendy huiskamerconcerten mee. Op donderdag was dat Citron Bleu, programma van het duo Nils De Caster (viool) en Yves Meersschaert (piano) (www.decastermeersschaert.be) Beiden zijn in de eerste plaats bekend als professionele begeleiders, samen of apart, van veel, vooral Gentse artiesten van stand, maar ze hebben veel meer pijlen op hun boog. Samen hadden (en hebben) ze het Rosias Kwintet, schreven ze theatermuziek en zijn ze beiden ook als producers terug te vinden. De cd Citron Bleu bevat 13 composities met ambitie: Béla Bartok, Claude Debussy en Eric Satie ontmoeten er allerlei moderne(re) muziekvormen in een strikt doorgecomponeerde maar verrassende, grillige, asymmetrische tournures. De totaalvorm heeft uitgesproken filmische kwaliteiten, maar heeft een diepgang die veel functionele filmmuziek vreemd is. De huiskamersituatie gaf deze muziek nog een extra dimensie: de nabijheid van de artiesten en publiek, de warmte van de akoestische, niet versterkte instrumenten, de gemoedelijkheid van de omgeving. We kennen Citron Bleu van bij de cd presentatie, maar nu pas, mee ingegeven door de omstandigheden, dringt de volle rijkdom van de muziek tot ons door. Reken bij die omstandigheden ook maar de rustige maar geestige, sappige commentaren van Nils, eigenlijk een geboren stand up comedian. De Caster belichtte uitgebreid de achtergronden van de muziek en onderstreepte alzo het programmatische karakter van de werken. Kippenvelconcert! Senator Wilson verwijst naar de film Novecento (naar het boek van Alessandro Barrico; zie ook YouTube voor die wondere pianist die 1900 heette!), maar we waren al even onder de indruk van Qui voilà qui voici of Au repos des tramwaymen, ook al voorzien van verrassende duiding. Niet op de cd terug te vinden, maar zeer geslaagd en daarom die avond in een volgende sessie zelfs hernomen, de versie van Libertango van Astor Piazzolla.

Someday, CD Bruno Deneckere
‘Someday’ trapt af met de titeltrack die vanwege de druppelende pianotonen van Meersschaert aanvankelijk aan het beste van Norah Jones doet denken. Totdat violist Nils De Caster een pijnlijk mooie vioolmelodielijn diep in het hart van het nummer kerft en zodoende het nummer naar een hemels niveau tilt. Ook de pianoballad ‘Tender rose’ ontluikt even later tot één van de allermooiste lovesongs van de laatste jaren middels een ontroerende vioolmelodie die De Caster in het nummer injecteert.
Lees hier het volledig artikel.

Niet Voorbij, CD Lieven Tavernier
“…Ik heb vooral genoten van de titeltrack Niet Voorbij. Muzikaal is het een song om Daniel Lanois jaloers te maken. De haren op mijn lijf komen recht, telkens opnieuw,wanneer ik naar deze track luister…Muzikaal denk ik ook dat ik een nieuwe term moet gaan gebruiken: Flemish Lapsteel. Wat Nils De Caster hier uit zijn instrument haalt is werkelijk adembenemend…" (Dries BranRuz op www.folkroddels.be)

 
   
 LINKS  >> back to top 
   
 
  
:: www.nilsdecaster.be 
  
:: www.lieventavernier.be 
  
:: www.brunodeneckere.be 
  
:: www.deviezegasten.org 
  
:: www.perryrose.com 
  
:: www.ultima-thule.be 
  
:: www.derekmusic.com 
  
:: www.johanverminnen.be 
  
:: www.compagnie-cecilia.be 
 
   
   
Citron Bleu (c) 2012